Záhrada nie je len pôžitok, ale aj úžitok. Mnoho kvetov, bylín a ovocia v záhrade sa dá využiť práve na domáce sirupy. Pričom netreba zbierať veľký objem a o osvieženie pitného režimu počas roka je postarané.
Odpovede na otázku prečo variť domáce sirupy? Pretože chutia výborne, sú zdravé, liečivé a plné vitamínov. V neposlednom rade je príprava a výroba sirupov skvele a kreatívne strávený čas v záhrade.
A ako sme vyrábali domáce sirupy my? 🍹
SUROVINY
- 2,5 l vody
- bazový kvet – 20-30 ks alebo primerané množstvo iných kvetov, byliniek (nechtík, ruža, medovka, materina dúška, lipa, agát, žihľava, smrekové výhonky, mäta, šalvia, levanduľa, …) , čaju a ovocia
- 2 citróny
- 2 kg cukru
- 1-2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
POSTUP
- zber byliniek, kvetov….
- lúhovanie vo vode (po dôkladnom umytí, odstránení drevných stoniek necháme nazbieranú zmes lúhovať vo vode cca 24 hodín spolu s citrónom (kôru predtým odstránime)
- varenie – vyluhovanú zmes scedíme, dáme ju do väčšieho hrnca spolu s kys. citrónovou a cukrom a vodou varíme približne 10-15 minút (zmes by nemala vrieť, ale len jemne bublať)
- hotový sirup zlievame ho do pripravených (sterilných) fľašiek, naplnené fľašky necháme vychladiť dnom hore
- štítky (druh sirupu)- tento rok nebudeme lepiť na fľašky etikety, ale spravíme ´´visačky´´ – chceme si ušetriť čas z odliepania štítkov na budúci rok 🙂