PRÍPADOVÁ ŠTÚDIA

PROJEKT ZÁHRADY V PROVENCE

 

Projekt rekonštrukcie takmer hektárovej záhrady v mestečku Mougins na Azúrovom pobreží vo Francúzsku.

 

 

 

 

Noví majitelia staršej vily so záhradou pristúpili ku komplexnej rekonštrukcii pôvodného domu a jeho okolia s prihliadnutím k ich súčasným nárokom a požiadavkám.

 

 

 

Pôvodný pôdorys záhrady

Nový návrh záhrady

Záhrada sa rozprestiera v mierne svahovitom teréne. Je rozdelená na niekoľko funkčných celkov - časť pri bazéne, “provensálska záhrada”, ovocný sad, ihriská, lesná záhrada, pobytový trávnik, atď. Celkovú atmosféru záhrady vytvára existujúca zeleň - vzrastlé stromy, trávniky, ktoré dávajú novému riešeniu rámec a kulisu.

 

 

 

 

Novonavrhovaný bazén a poolhouse sú na terase priliehajúcej k dennej časti vily. Poolhouse poskytuje dostatočne veľký priestor na prípravu jedál a stolovanie a zároveň slúži aj ako výhliadkový bod smerom do spodnej časti záhrady a do okolia.

 

 

 

 

V časti pod terasou s bazénom sa nachádza tzv. Provensálska záhrada vysadená levandulou, cyprusmi a olivami. Je cez ňu vedené schodisko a komunikácie.

 

 

 

 

 

 

Na pravo od Provensálskej záhrady je navrhnutý ovocný sad, do ktorého sú smerované okná z posilňovne, umiestnenej pod terasou pri bazéne. Ovocný sad je vysadzovaný v pravidelnom rastri, čo je v kontraste s rozvoľnenými existujúcimi porastmi na obvode záhrady.

 

 

 

 

  

 

Pohľad na kamenné terasy s ovocnými stromami a schodiskom, vedúcim od správcovského domu na hlavnú terasu s bazénom.

 

 

 

 

 

V lesíku pri prístupovej ceste vedúcej k hlavnému vstupu do vily je lesná záhrada s ohniskom. Polozapustené obdĺžnikové sedenie s vyvýšeným ohniskom v strede je dostatočne veľké na to, aby sa tu dokázala stretnúť väčšia skupina ľudí.

 

 

 

 

Pohľad z terasy pri dome cez výsadby vo vyvýšenom záhone smerom k poolhousu.

 

 

 

 

Pohľad na novonavrhovanú pergolu pred hlavným vstupom a spevnenú plochu na odparkovanie áut.